Ο διαδικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος στις παρακάτω γλώσσες
English
A-
A+




Τίτλος άρθρου: Δήμος Σιθωνίας



Κυρίως κείμενο άρθρου: 

Στο νότιο μέρος της χερσονήσου της Σιθωνίας (μεσαίο πόδι) βρίσκονται τα φημισμένα χωριά Τορώνη, Τριστινίκα, Πόρτο Κουφό, Συκιά, Καλαμίτσι και Σάρτη.

Οι παραλίες της περιοχής είναι από τις πιο γνωστές αλλά και οργανωμένες, καθαρές με υπέροχα νερά, γεγονός που για άλλη μία χρονιά (2008) βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία.

Η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με πολλές επιλογές στη διαμονή και διασκέδαση.

Θα βρείτε πολλά καταλύματα κάθε είδους και κάθε κατηγορίας, καθώς και καταστήματα διασκέδασης και σίτησης. Οποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σας, σίγουρα θα ικανοποιηθείτε από την μεγάλη ποικιλία επιλογών της περιοχής.

Ξενοδοχεία πολυτελείας, μεγάλες μονάδες, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, καταλύματα για ηρεμία, καταλύματα σε κεντρικά σημεία, δίπλα στη θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια υψηλών προδιαγραφών, οικονομικά καταλύματα, κάμπινγκ πάνω στη θάλασσα, συμπληρώνουν το παζλ της ευχάριστης και απολαυστικής διαμονής σας.

Οι φίλοι των θαλασσίων σπορ, οι φανατικοί περιπατητές, οι οπαδοί της παράδοσης και του πολιτισμού, οι πιστοί της διασκέδασης, οι λάτρεις της φύσης, οι εραστές της θαλασσινής βόλτας με βαρκάκια και καϊκια αλλά και αυτοί που αγαπούν το καλό παραδοσιακό φαγητό, εδώ θα βρουν τον κατάλληλο προορισμό.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις:
Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος (Πεντηκοστή), (Συκιά).

Φεστιβάλ παράδοσης τον Ιούνιο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, (Συκιά).

Το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Τριήμερες εκδηλώσεις, (Σάρτη).

Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Αθανασίου (18 Ιανουαρίου), (Συκιά).

Αλογοδρομίες του Αγ. Γεωργίου.

Προϊόντα της περιοχής:
Ψάρια, ντόπια κρέατα, φασόλια, τυρί κατσικίσιο, μέλι, λάδι, ελιές, κρασί, τσίπουρο, εγχώρια υφαντά, λίγα μεταξωτά υφαντά.

Φαγητό - Διασκέδαση:
Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, πιτσαρίες, καφετέριες, μπαρ, θερινά σινεμά.

Σπορ:
Ολα τα θαλάσσια αθλήματα, σχολές κατάδυσης, περιπατητικές διαδρομές, περίπλους Αγίου Όρους με καραβάκια από τη Σάρτη.

Τορώνη
Το μικρό αυτό χωριό, με την ένδοξη ιστορία, έδωσε το όνομά του στον Τορωναίο κόλπο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας.

Το σημερινό χωριό είναι ένας μικρός οικισμός απλωμένος κατά μήκος της υπέροχης παραλίας.

Κατά τη μυθολογία, η Τορώνη ήταν σύζυγος του θαλάσσιου δαίμονα Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα και μητέρα δύο παιδιών του Πολύγονου και του Τηλέγονου, οι οποίοι προκάλεσαν τον Ηρακλή να παλέψει μαζί τους, όταν ο ήρωας επέστρεφε από τη χώρα των Αμαζόνων. Ο Ηρακλής, βέβαια τους νίκησε και τους σκότωσε.

Η πόλη αποικίστηκε από τους Χαλκιδείς στα τέλη του 8ου π.Χ. αι. Το 480 π.Χ. συνέδραμε αναγκαστικά τον Ξέρξη στην εκστρατεία του εναντίον της Ν. Ελλάδας. Μετά τα Μηδικά προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. Αποστάτησε το 424 π.Χ. και προσχώρησε στο Βρασίδα, τον Σπαρτιάτη στρατηγό, αλλά σε όλη τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν το μήλο της έριδας μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων, γι' αυτό ο Θουκυδίδης τη μνημονεύει συχνά.

Το 348 π.Χ. την κυρίευσε ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας. Το 168 π.Χ., μετά τη μάχη της Πύδνας και την κατάλυση του Μακεδονικού βασιλείου, την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Η αρχαία πόλη ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής.

Κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο η πόλη συρρικνώθηκε. Το 14ο μ.Χ. αι. ο γενικός χώρος της αποτελούσε ήδη εξάρτημα μονών του Αγίου Όρους.

Κατά την Κλασσική Περίοδο, η πόλη είχε δύο ακροπόλεις, μία στα νότια, στο υψηλότερο σχεδόν τμήμα της, και μία άλλη στη Λήκυθο, στη μικρή οχυρωμένη χερσόνησο κοντά στο λιμάνι της. Η Λήκυθος οχυρώθηκε και στα ρωμαϊκά και στα βυζαντινά χρόνια.

Οι οχυρώσεις της πόλης - πύργοι ως κάποιο ύψος και τείχη - σώζονταν σε καλή κατάσταση ως τα τέλη του περασμένου αιώνα, οπότε το υλικό τους χρησιμοποιήθηκε ως κυβόλιθοι για να επιστρωθούν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι ορατά μόνο ορισμένα ίχνη από τις θεμελιώσεις τους.

Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι:

Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Αθανασίου. Χτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αι. και είναι τρίκλιτη βασιλική. Καταστράφηκε από φωτιά τον 6ο μ.Χ. αι. και στα ίχνη του χτίστηκε άλλος ναός, ο οποίος επίσης καταστράφηκε. Σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση το μωσαϊκό του μεσαίου κλίτους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 145 χλμ.
Δήμος Τορώνης τηλ.:  23750.41.906

Τριστινίκα
Γραφικός οικισμός του Δήμου Τορώνης κοντά στην θάλασσα με υπέροχη αμμουδιά.

Τη συναντάμε τον 14ο αιώνα. Η παράδοση αναφέρει ότι ένα ποτάμι τη διέσχιζε με παρείχε ποσότητες νερού ικανές για να δουλέψει ένα υδροληπτικό εργαστήρι επεξεργασίας μάλλινων ενδυμάτων.

Τριστινίκα είναι υποκοριστικό και σημαίνει μικρή τρίστα (μικρή υδρίστρια).

Κατά άλλους στο χώρο εκείνο έγινε μια μάχη όπου οι επιδρομείς ήταν τριπλάσιοι απ' τους κατοίκους και για να νικήσουν έπρεπε ο καθένας να σκοτώσει τρεις τουλάχιστον (τρεις και νίκα).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 142 χλμ.
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ Τριστινίκας


Πόρτο Κουφό

Το θέαμα του λιμανιού από ψηλά είναι μοναδικό, καθώς θεόρατοι βράχοι υψώνονται πάνω από έναν κόλπο, ο οποίος μοιάζει απίστευτα με λίμνη, αφού το πολύ μικρό άνοιγμα προς την ανοιχτή θάλασσα μόλις που διακρίνεται.

Το ακρωτήριο που βρίσκεται πίσω από τους βράχους του κόλπου ονομαζόταν στην αρχαιότητα Δέρρις. Το Πόρτο Κουφό ήταν ο αρχαίος Τορωναίος λιμήν ένα ασφαλέστατο αγκυροβόλιο για τα πλοία των Τορωναίων.

Το λιμάνι διατηρεί μέχρι σήμερα το αρχαίο του όνομα, αφού από τότε ονομαζόταν Κωφός λιμήν, γιατί οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι όποιος είναι μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή της θάλασσας. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα το λιμάνι σαν παρομοίωση και για κάθε έναν που δεν άκουγε καλά έλεγαν ότι είναι "κωφότερος του Κωφού (Τορωναίου) λιμένος".

Το Πόρτο Κουφό είναι το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Β. Ελλάδας και είναι σχεδόν πάντα γεμάτο με κάθε είδους σκάφη.

Σήμερα, είναι ένας ήσυχος μικρός ψαράδικος οικισμός που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι.